düşünüyorum demekki malım
 
AnasayfaTakvimGaleriSSSAramaKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 Padişahların Sevdiği Yemekler

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 358
Points : 908
Kayıt tarihi : 03/08/09

MesajKonu: Padişahların Sevdiği Yemekler   Ptsi Ağus. 03, 2009 10:24 pm

Padişahlar nasıl beslenirdi hiç düşündünüz mü? Sarayda en çok hangi sebze tü ketilirdi? Ne içilirdi?

İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler..

Saray mutfaklarında sıradan halkın tü kettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi.

Osmanlı sofralarında su yerine ş erbet ve hoşaf içilirdi.

Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.

Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi.

Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı.

Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.

Sultan II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödü llendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sü rerdi.



Sarayda ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi.

En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi.



Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi.

Bamyanın özel bir yeri vardı.

Misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vard? ?.



19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı.

Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı.

Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ek? ?isi, ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı

Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi.

Domates, 18. yüzy? ?l sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeş ilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı.

Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılı rdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer.

Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi.

Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı.

Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bbc2.yetkinforum.com
 
Padişahların Sevdiği Yemekler
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
düşünüyorum demekki malım :: TARİH-
Buraya geçin: